Metaverse'de Hukuk Firmaları ve Avukatlar

November 06, 2021

Geçen hafta sonu, Mark Zuckerberg'in 'metaverse' dediği şeyle ilgili son sunumunu izledim . Yani, Facebook'un ('Meta' olarak değiştirildi) yaratmayı amaçladığı gelecek.

Zuckerberg, insanların dünyanın herhangi bir yerinde yaşayabileceği, çalışabileceği, oynayabileceği ve başkalarıyla sosyalleşebileceği her zaman açık bir sanal dünya olacağını söylüyor. Kendi terimini kullanırsak. Geleceğe dair bu 'metaversal' görüşü ilk başta heyecan verici buldum… ama sonra distopik olarak dehşet verici olduğunu düşündüm.

Bir sorumluluk reddi: Facebook'un kurucusunun hiçbir zaman hayranı olmadım. Ayrıca, sunumu, meta veri deposunun ne olabileceğine dair bir vizyon olarak, yakında çıkacak Facebook/Meta ürün veya hizmet sürümlerine genel bir bakış olarak tasarlanmamıştır.

Zuckerberg'in metaverse'i, çevrimiçi bir sanal dünyaya yönelik ilk girişim değil. Second Life'ı ve 2003'teki lansmanındaki çemberi hatırlıyor musunuz ? Hala var. Dijital derinliklerinde unutulmuş bir alanda çürüyen uzun süredir terk edilmiş bir avatarım bile olabileceğini düşünüyorum.

En temel düzeyde, gerçek dünyadaki 'hukukun üstünlüğü'nün meta veri deposundakiyle nasıl arayüzleneceği sorusu olmalı. Zuckerberg'in sunumunun bu bölümü, açıklık, mahremiyet, güvenlik, sosyal içerme ve teknolojinin 'yavaş tempo' düzenlemenin önüne geçmesi hakkında sorular soran Nick Clegg'in biraz garip bir video görüntüsü tarafından yönlendiriliyor. Biraz neşeyle, bunların hepsinin 'hayati önemde' ve 'temel yapı taşları' olduğundan eminiz. Yani gerçekten öyle olmalılar. En azından şu anki tartışmanın amaçları doğrultusunda bunu verili olarak kabul edelim.

Günümüzün hukuk firmalarıyla daha yakından ilgili olan, Covid-19 karantinasından bu yana, hepimiz video konferans ve diğer ortak çalışma araçları aracılığıyla mümkün olduğu ölçüde (ancak istediğimiz kadar değil) işbirliği yaparak uzaktan çalışmaya alıştık. Sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) veya bunların bir karışımı (karma gerçeklik) tarafından sağlanan toplantılar, şimdi sahip olduğumuz şeyi tamamen yeni bir düzeye taşıyabilir. Microsoft Teams ve diğer 2 boyutlu programlarla ve diğerleriyle zaten entegre olan ve klavye yerine kontrol olarak el hareketlerini kullanan HoloLens teknolojisiyle bunu birkaç yıldır gösteriyor.

Üç ila dört yıl önce, VR özellikli toplantı uygulamaları sunan satıcılar, her biri temsil etmesi amaçlanan kişinin adıyla etiketlenmiş, kişiye benzeyen avatarlarla sınırlıydı. Günümüzün avatarları, inandırıcı yüz özellikleri ve gerçekçi giysilerle çok daha gerçekçi hale geliyor. Duygu sergilerler. Birden fazla dil konuşabilirler. Toplantı alanları hemen hemen her tercihe göre uyarlanabilir. Güzel markalı bir toplantı odası elbette bir alternatif, ama neden bir orman temizliği, Bahamalar'da bir plaj veya belki uzay..

Mevcut ana akım uzaktan işbirliği teknolojileriyle özlediğimiz gerçek yaşam etkileşimlerinin önemli özelliklerinin çoğu, yeni yetenekler kullanıma sunuldukça ve bant genişlikleri geliştikçe karşılanıyor ve hatta aşılıyor. VR/AR, evden çalışmayı benzer şekilde dönüştürebilir - ortak bir dairede mutfak masasında yemek yiyenler için bile. Hibrit işbirliğinin (bazılarının fiziksel olarak mevcut olduğu ve diğerlerinin uzaktan olduğu) her ikisi için de iyi çalışmasını sağlar. Bilgiyi nasıl özümsediğimizi kökten değiştirebilir. Tüm bunlar firmalarımızı, iş yerlerimizi, müşterilerle etkileşimimizi nasıl etkileyecek?

Google'ın Amazon'da on dolara satılan karton VR kitine rağmen, bu büyük, pahalı kulaklıklar olmadan VR düşünmek zor. Daha konforlu, daha hafif, daha şık kulaklıklar geliştirmek bu alanda evrensel bir arayıştır. Zuckerberg ve diğerlerinin vaat ettiği gelecek, biraz hantal güneş gözlüklerinden biraz daha fazlası olan kulaklıklardır. Zamanla, belki de 'ağır' olmadan. Ve daha uygun fiyatlı olarak karşımıza çıkar.

Yeni teknolojilerin etkisi göz önüne alındığında, bence hukuk firmalarının her zaman aşağıdaki sorularda yer alan sırayı takip etmeleri gerekiyor.

-- Müvekillerimzin davaları ve dolayısıyla yasal ihtiyaçları neler?

-- Bu ihtiyaçları karşılamak için sunmamız gereken müşteri değer teklifi ne olmalı?

-- Müşteri değer teklifi sunmak için ihtiyaç duyduğumuz kaynaklar ve kendimizi nasıl organize etmeliyiz?

-- Firmamız için en iyi sürdürülebilir performansı sağlayan ekonomik model?

İçten yanmalı motorun toplumu nasıl dönüştüreceği, icat edildiği sırada uzaktan bile düşünülemezdi.

Aynı şekilde günümüzün gelişen teknolojilerinin etkisini hafife almak da tehlikelidir. Meta'nın geleceği ortaya çıkacak mı yoksa tamamen farklı mı olacak? Bu görülmeye devam ediyor. Açık olan şu ki, ifade edildiği şekliyle meta veri, bugün aşina olduğumuzdan çok farklı olan hukuk firmalarına ve hukuk hizmetlerine yol açacaktır.

Bilişim Avukatı, Sosyal Medya Avukatı, Fenomen Avukatı, İnternet Avukatı, Teknoloji Avukatı
Bilişim Avukatı, Sosyal Medya Avukatı, Fenomen Avukatı, İnternet Avukatı, Teknoloji Avukatı